Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17396 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 20:50 Viestin aihe: |
|
|
Teollisuus muuten jäädyttää jauhettavat lihat kohmeiseksi ja mahtoko olla niin että koko prosessissa oltava alle +2 ja jauhetaan kahteen kertaan mitä en arvannut....
Tässä olisi jo aihetta melkein väitöskirjaksi kun variaatioina on karkeutee, lihan ns puhtauteen, lämpötiloihin ja jauhantakertoihin ynnä myllyn kierrosnopeus ja syöttönopeus....
Mutta kyllä tästä säikeestä saa paljon infoa irti ja erilaisia koneita käytössä....
Ei se ihme että jokainen haluaa jauhaa omansa.
Mitä tulee tss hauliin niin en usko myllylle tapahtuvan yhtään mitään, se on niin kova että väistää terän pehmeän lihan puolelle aina.... Joku kuparikuula tai siiveke voi olla erijuttu _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22097 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 27.04.2025 20:57 Viestin aihe: |
|
|
Itsellä vaatimukset myllylle:
-Pitää saada kerralla jauhettua riittävän laatuista minun leikkaamista värkeistä. Se on mahdollista tehokkaalla myllyllä ja 3mm reikälevyllä tai mahdollisesti sen esileikkurin avulla.
-Osat konepestävät, niin että käsinhuuhtelu ja sitten pesu
-Mahdollisimman nopea, jos joutuus esim parinkin peuran lihoja jauhamaan 50kg kerralla että ei tarttis tuntia takuta.
Olen löytänyt todella vähän infoa aiheesta. Kt myllyjä kehutaan tuollaiseen tarpeeseen mutta käytettynä saatavuus on mitä on ja siinäkin pitää sitte olla osaamista tutkia laitteen kunto. Uusi olisi helppo vaan ostaa ja tilata. Kt mylly uutena on liian kallis. Mieluusti tommonen tonni saisi olla siellä ylärajalla hinnassa. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17396 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 27.04.2025 22:11 Viestin aihe: |
|
|
Pohdin tuota konetiskihommaa että miten loppuseltaan mahtaa tuo T-kappale putsaantua ja miten pitää asetella...
Terät ja reikälevyt ynnä lautanen ja lukkomutteri sekä kierukka toki menee varmasti puhtaaksi.
Mielestäni KT myllyt pitää pestä käsin kaikki, ei ainakaan rosteria tainnut olla uusissa eikä vanhoissa... Tuossa on alumiinia ainakin itsellä..
Ilmeisesti nuo osat ovat kaikki valua ja vahvoja että lämpötila ei pääse nousemaan jauhamisessa.
Pohdiskelin tuota jauhantanopeutta, minuutissa siis pitäisi mennä 4.3 kg läpi, eli 10 ämpärillinen noin 2.5min.... 65mm syöttöreikä...
Tuo pikkumylly mikä on niin 55mm reikä ja 10kg ämpäri noin 10min, eikä siinä moottorin teho lopu vaan syöttää saa minkä ehtii..
Kun molemmat on käsisyöttöisiä niin pakko on ihmetellä mistä tuo luvattu 4x nopeusero tulee, toki syöttöaukko on prosentuaalisesti aika paljonkin isompi mutta kuitenkin vain käytännössä 10mm..
Sen nyt tajuaisi että jos voima loppuu taikka toiseen saisi kaataa lihalaatikollisen syöttöruuviin kerralla niin tehoja saadaan irti....
Veikkaukseni on että 50kg jauhamiseen menee kyllä enemmän kuin 12 minuuttia, epäilen 30min olevan realistisempi _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 07:13 Viestin aihe: |
|
|
Onko teillä muuten oikeasti 3mm reikälevyjä. Muistelisin, että tehdasseteissä on usein mukana 4.5mm ja 6mm.
Pitäs itekin kattoa, mimmosia matriiseja on omassa myllyssä. Niitäkin tullu osteltua ihan holtittomasti  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 07:58 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | Itsellä vaatimukset myllylle:
-Pitää saada kerralla jauhettua riittävän laatuista minun leikkaamista värkeistä. Se on mahdollista tehokkaalla myllyllä ja 3mm reikälevyllä tai mahdollisesti sen esileikkurin avulla.
-Osat konepestävät, niin että käsinhuuhtelu ja sitten pesu
-Mahdollisimman nopea, jos joutuus esim parinkin peuran lihoja jauhamaan 50kg kerralla että ei tarttis tuntia takuta.
|
Tuohon listaan kannattaa lisätä vielä se, että riittävän hiljainen.
Ainakin meillä jauhetaan kimppaleikkuissa sen myllyllä, joka on ”hiljaisin”.
En osaa sanoa, onko noissa isojen kapasiteettien koteloiduissa myllyissä joku ”aktiivijäähdytys”, eli joku flekti huutaa koko ajan? Tuskin, koska kierrosnopeudet nyt on samaa luokkaa kuin meikän työmatkapyöräilyssä… |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22097 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:07 Viestin aihe: |
|
|
No joo. Hiljainen saisi olla. En yhtään tiedä mikä meidän seuran myllyn merkki on mutta se on hiljainen.
Olis kätevä ku olis päässy näkemään eri myllyjä mutta käytännössä omat kokemukset rajoittuu siihen seuran myllyyn ja kenwoodiin.
Yksi mitä kattelin niin leonardiin en googlella löytäny edes teriä ja reikälevyjä. Yleinen mylly niin luulis että myös teriä saisi. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:07 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Teollisuus muuten jäädyttää jauhettavat lihat kohmeiseksi ja mahtoko olla niin että koko prosessissa oltava alle +2 ja jauhetaan kahteen kertaan mitä en arvannut....
Tässä olisi jo aihetta melkein väitöskirjaksi kun variaatioina on karkeutee, lihan ns puhtauteen, lämpötiloihin ja jauhantakertoihin ynnä myllyn kierrosnopeus ja syöttönopeus....
Mutta kyllä tästä säikeestä saa paljon infoa irti ja erilaisia koneita käytössä....
|
Tätä ”jauhelihakeskusteluahan” ollaan joskus koitettu saada vireille, mutta yleensä homma juuttuu tuohon esivalmistelujen arvosteluun ja konsensukseen siitä että wannabe-lihamyllyllä jauhaminen on ikävää ja 12-koosta alkaen mukavaa .
Tuo on sikäli ihme, että helposti hirvestä liki 50% on jauhelihaa leikkuun jälkeen. Ja onhan tuo jauhaminen lihalle tosi ”raju” prosessi. Ei se voi mitenkään olla yhdentekevää, miten se tehdään.
Joskushan esimerkiksi myllyyn ”jää” tavaraa prosessin aikana (yleensä kalvoja), joka on kovassa paineessa ja liikkuvissa osissa kiinni. Ja ikään kuin ”palaa”. Tekeekö tuo pahimmillaan makuvirhettä?
Esimerkiksi Tuholan ilmineeraamassa myllyssä on esileikkuri. Mahdollistaako tuo rosteriosien käytön, kun moinen riski pienenee.
Omassa myllyssä on sisällä ”rasvaisen tuntuinen Nibloy-pinnoite”. Onko tolla taklattu sittenkin jotain muuta kuin ”ruostumista”.
Kohmeisia lihoja tuli jauhettua joskus iso mälli kerralla. Aika tuskaa ja veikkaan että firman myllyn akselistefa otti juur tuossa hittiä. Lihaa oli paljon ja vähän enempiki kuin kohmeista  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22097 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:14 Viestin aihe: |
|
|
En usko makuvirheeseen vaikka joku kitkakypsynyt kalvo sinne myllyyn muodostuisi. Koska ei se sinne jauhelihan joukkoon joudu kuitenkaan.
Olen jauhanut kohmeisia lihoja ennen aika useinkin ja mielestäni menee oikein hyvin myllystä läpi. Paremmin kuin tuore tavara.
Sitä ei vaan suositella lihaa pakastettavan useampaa kertaa niin nykyään jauhan aina leikkuun yhteydessä tuoreeltaan. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:23 Viestin aihe: |
|
|
Vähän OT:ta.
Onko jollekin selvinnyt se, että jos otat ”ihan asiallisen näköistä kaupan jauhelihaa” ja alat sitä paistamaan, niin pannulle kertyy ihan järkyttävästi nestettä. Eikä tuo näyttäisi edes olevan ”pelkkää rasvaa”.
Riistan kanssa noin ei käy oikeastaan koskaan.
Saadaanko tuohon kaupan jauhelihaan jäämään jotain ”ilmaista nestettä, josta saadaan lihan hinta”… |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 22097 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:29 Viestin aihe: |
|
|
Sopiiko kysyä minkä verran toimitukset maksoi? Näyttäs olevan aika selkeästi edullisempi mitä suomesta ostettuna.
Toinen kysymys että mikä tuollaisen hifistelijän mielipide leonardista on? Onko riittävän nopea ja riittävän hiljainen vai jauhatteko aina kaverin myllyllä? _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:37 Viestin aihe: |
|
|
Kakskakkonen Niploymalli maksoi vuonna 2022 noin kolmesataa ja postikulut oli 50e. Noidenkin hinnat nousseet aika kiitettävästi tuolla.
Kaverin mylly on muistaakseni semmoinen KT tms iso kaupan mylly. Useimmiten jauhetaan sillä, niin ei tarvi ite pestä omaa myllyä .
Peurat jauhan omalla myllyllä. Ei tuo myllytys näyttele kakskakkosella mitään roolia leikkuuhommassa enää. Käytännössähän mylly jauhaa nopeammin ku ehdit tunkea tavaraa siihen syöttöreikään.
Ja ihan hyvin pystyy kaverin kanssa juttelemaan, kun tuolla jauhaa.
Ennen olin eri liharyhmässä ja kaikki hirvet jauhettiin siinä tuolla. Yleensä mulle sanottiin, ettei tarvi tulla ite leikkuuseen kuhan saadaan sun mylly paikalle  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 08:49 Viestin aihe: |
|
|
Joskus aikoinaan otin tuolta mafiosoilta ”omat” terät firman myllyyn, kun noiden kanssa tuntui olevan jumppaa.
Silloin 3kpl leikkuuteriä, 4.5mm matriisilevy ja läpällä otettu 14mm matriisilevy tuli kotiin noin 60 eurolla. Joskin ilmoittivat, etteivät toimita noita 4e hiiliterästeriä, vaan tilalle tuli 1kpl INOX kaarevalapainen hifistely leikkuuterä.
Toin 14mm matriisilevy on sellainen, mitä pitäisi koittaa. Saisiko sillä oikeasti tehtyä hirvestä ja peurasta suoraan semmoista "wokkikarkeutta". En oo ihan varma, onko nämä oikeasti jotain esileikkuuteriä kahteen jauhatukseen vai jotain makkarahommaa varten. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17396 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 14:09 Viestin aihe: |
|
|
Kolmemillisiä näkyy olevan... Kolme selkeästi kulunutta ja yksi uudenkarhea.
-nykyäänkin näkyi kt-myllyissä oleman vakiona 3mm levy... Kyllä se pieneltä reijältä tuntuu kun oikein vertaa.
 _________________ Varisjahdin veteraani...
Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 28.04.2025 14:20, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21310 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 14:17 Viestin aihe: |
|
|
Mikä sulla on muuten Leonardissa "vakiolevyn" reikäkoko? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|