OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihamylly
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17396
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 20:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teollisuus muuten jäädyttää jauhettavat lihat kohmeiseksi ja mahtoko olla niin että koko prosessissa oltava alle +2 ja jauhetaan kahteen kertaan mitä en arvannut....

Tässä olisi jo aihetta melkein väitöskirjaksi kun variaatioina on karkeutee, lihan ns puhtauteen, lämpötiloihin ja jauhantakertoihin ynnä myllyn kierrosnopeus ja syöttönopeus....


Mutta kyllä tästä säikeestä saa paljon infoa irti ja erilaisia koneita käytössä....

Ei se ihme että jokainen haluaa jauhaa omansa.


Mitä tulee tss hauliin niin en usko myllylle tapahtuvan yhtään mitään, se on niin kova että väistää terän pehmeän lihan puolelle aina.... Joku kuparikuula tai siiveke voi olla erijuttu
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22097
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.04.2025 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itsellä vaatimukset myllylle:

-Pitää saada kerralla jauhettua riittävän laatuista minun leikkaamista värkeistä. Se on mahdollista tehokkaalla myllyllä ja 3mm reikälevyllä tai mahdollisesti sen esileikkurin avulla.
-Osat konepestävät, niin että käsinhuuhtelu ja sitten pesu
-Mahdollisimman nopea, jos joutuus esim parinkin peuran lihoja jauhamaan 50kg kerralla että ei tarttis tuntia takuta.

Olen löytänyt todella vähän infoa aiheesta. Kt myllyjä kehutaan tuollaiseen tarpeeseen mutta käytettynä saatavuus on mitä on ja siinäkin pitää sitte olla osaamista tutkia laitteen kunto. Uusi olisi helppo vaan ostaa ja tilata. Kt mylly uutena on liian kallis. Mieluusti tommonen tonni saisi olla siellä ylärajalla hinnassa.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17396
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 27.04.2025 22:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pohdin tuota konetiskihommaa että miten loppuseltaan mahtaa tuo T-kappale putsaantua ja miten pitää asetella...

Terät ja reikälevyt ynnä lautanen ja lukkomutteri sekä kierukka toki menee varmasti puhtaaksi.

Mielestäni KT myllyt pitää pestä käsin kaikki, ei ainakaan rosteria tainnut olla uusissa eikä vanhoissa... Tuossa on alumiinia ainakin itsellä..

Ilmeisesti nuo osat ovat kaikki valua ja vahvoja että lämpötila ei pääse nousemaan jauhamisessa.

Pohdiskelin tuota jauhantanopeutta, minuutissa siis pitäisi mennä 4.3 kg läpi, eli 10 ämpärillinen noin 2.5min.... 65mm syöttöreikä...

Tuo pikkumylly mikä on niin 55mm reikä ja 10kg ämpäri noin 10min, eikä siinä moottorin teho lopu vaan syöttää saa minkä ehtii..

Kun molemmat on käsisyöttöisiä niin pakko on ihmetellä mistä tuo luvattu 4x nopeusero tulee, toki syöttöaukko on prosentuaalisesti aika paljonkin isompi mutta kuitenkin vain käytännössä 10mm..

Sen nyt tajuaisi että jos voima loppuu taikka toiseen saisi kaataa lihalaatikollisen syöttöruuviin kerralla niin tehoja saadaan irti....


Veikkaukseni on että 50kg jauhamiseen menee kyllä enemmän kuin 12 minuuttia, epäilen 30min olevan realistisempi
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 07:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko teillä muuten oikeasti 3mm reikälevyjä. Muistelisin, että tehdasseteissä on usein mukana 4.5mm ja 6mm.

Pitäs itekin kattoa, mimmosia matriiseja on omassa myllyssä. Niitäkin tullu osteltua ihan holtittomasti Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 07:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:
Itsellä vaatimukset myllylle:

-Pitää saada kerralla jauhettua riittävän laatuista minun leikkaamista värkeistä. Se on mahdollista tehokkaalla myllyllä ja 3mm reikälevyllä tai mahdollisesti sen esileikkurin avulla.
-Osat konepestävät, niin että käsinhuuhtelu ja sitten pesu
-Mahdollisimman nopea, jos joutuus esim parinkin peuran lihoja jauhamaan 50kg kerralla että ei tarttis tuntia takuta.


Tuohon listaan kannattaa lisätä vielä se, että riittävän hiljainen.

Ainakin meillä jauhetaan kimppaleikkuissa sen myllyllä, joka on ”hiljaisin”.

En osaa sanoa, onko noissa isojen kapasiteettien koteloiduissa myllyissä joku ”aktiivijäähdytys”, eli joku flekti huutaa koko ajan? Tuskin, koska kierrosnopeudet nyt on samaa luokkaa kuin meikän työmatkapyöräilyssä…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22097
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No joo. Hiljainen saisi olla. En yhtään tiedä mikä meidän seuran myllyn merkki on mutta se on hiljainen.

Olis kätevä ku olis päässy näkemään eri myllyjä mutta käytännössä omat kokemukset rajoittuu siihen seuran myllyyn ja kenwoodiin.

Yksi mitä kattelin niin leonardiin en googlella löytäny edes teriä ja reikälevyjä. Yleinen mylly niin luulis että myös teriä saisi.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Teollisuus muuten jäädyttää jauhettavat lihat kohmeiseksi ja mahtoko olla niin että koko prosessissa oltava alle +2 ja jauhetaan kahteen kertaan mitä en arvannut....

Tässä olisi jo aihetta melkein väitöskirjaksi kun variaatioina on karkeutee, lihan ns puhtauteen, lämpötiloihin ja jauhantakertoihin ynnä myllyn kierrosnopeus ja syöttönopeus....

Mutta kyllä tästä säikeestä saa paljon infoa irti ja erilaisia koneita käytössä....


Tätä ”jauhelihakeskusteluahan” ollaan joskus koitettu saada vireille, mutta yleensä homma juuttuu tuohon esivalmistelujen arvosteluun ja konsensukseen siitä että wannabe-lihamyllyllä jauhaminen on ikävää ja 12-koosta alkaen mukavaa Smile.

Tuo on sikäli ihme, että helposti hirvestä liki 50% on jauhelihaa leikkuun jälkeen. Ja onhan tuo jauhaminen lihalle tosi ”raju” prosessi. Ei se voi mitenkään olla yhdentekevää, miten se tehdään.

Joskushan esimerkiksi myllyyn ”jää” tavaraa prosessin aikana (yleensä kalvoja), joka on kovassa paineessa ja liikkuvissa osissa kiinni. Ja ikään kuin ”palaa”. Tekeekö tuo pahimmillaan makuvirhettä?

Esimerkiksi Tuholan ilmineeraamassa myllyssä on esileikkuri. Mahdollistaako tuo rosteriosien käytön, kun moinen riski pienenee.

Omassa myllyssä on sisällä ”rasvaisen tuntuinen Nibloy-pinnoite”. Onko tolla taklattu sittenkin jotain muuta kuin ”ruostumista”.

Kohmeisia lihoja tuli jauhettua joskus iso mälli kerralla. Aika tuskaa ja veikkaan että firman myllyn akselistefa otti juur tuossa hittiä. Lihaa oli paljon ja vähän enempiki kuin kohmeista Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22097
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En usko makuvirheeseen vaikka joku kitkakypsynyt kalvo sinne myllyyn muodostuisi. Koska ei se sinne jauhelihan joukkoon joudu kuitenkaan.

Olen jauhanut kohmeisia lihoja ennen aika useinkin ja mielestäni menee oikein hyvin myllystä läpi. Paremmin kuin tuore tavara.

Sitä ei vaan suositella lihaa pakastettavan useampaa kertaa niin nykyään jauhan aina leikkuun yhteydessä tuoreeltaan.
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuhola kirjoitti:


Yksi mitä kattelin niin leonardiin en googlella löytäny edes teriä ja reikälevyjä. Yleinen mylly niin luulis että myös teriä saisi.


https://www.erakala.fi/lihamyllyn-tera/p/LM8T/
https://agrariagioiese.it/en/electric-and-manual-meat-mincers/leonardi-electric-meat-mincer-22-inox-hp-1-niploy

Ite hommasin myllyn tuolta Italiasta. Mahdoinkohan ottaa teriäkin sieltä. Käytännössä tommosia 22-koon kilkkeitä taitaa tehä moni. Ja hinnatkin välissä ihan suht järkeviä. Muutenkin joskus mukava selailla noita, aika lailla kaikenmoista härpätintä on myllyihin, esimerkiksi noita matriisilevyjä. Samoin teriä on eri designillä. Veikkaan, ettei me olla ainoita, joilta Reberistä on stefa alkanut vuotamaan, tuolta löytyy sisä- ja ulkostefaa muutamilla euroilla jne.

https://agrariagioiese.it/en/spare-parts-for-meat-mincers?page=2

Mutta löytyy noita Suomestakin.


Viimeinen muokkaaja, Lahtinen pvm 28.04.2025 08:30, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vähän OT:ta.

Onko jollekin selvinnyt se, että jos otat ”ihan asiallisen näköistä kaupan jauhelihaa” ja alat sitä paistamaan, niin pannulle kertyy ihan järkyttävästi nestettä. Eikä tuo näyttäisi edes olevan ”pelkkää rasvaa”.

Riistan kanssa noin ei käy oikeastaan koskaan.

Saadaanko tuohon kaupan jauhelihaan jäämään jotain ”ilmaista nestettä, josta saadaan lihan hinta”…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tuhola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Maa 2004
Viestejä: 22097
Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
tuhola kirjoitti:


Yksi mitä kattelin niin leonardiin en googlella löytäny edes teriä ja reikälevyjä. Yleinen mylly niin luulis että myös teriä saisi.


https://www.erakala.fi/lihamyllyn-tera/p/LM8T/
https://agrariagioiese.it/en/electric-and-manual-meat-mincers/leonardi-electric-meat-mincer-22-inox-hp-1-niploy

Ite hommasin myllyn tuolta Italiasta. Mahdoinkohan ottaa teriäkin sieltä. Käytännössä tommosia 22-koon kilkkeitä taitaa tehä moni. Ja hinnatkin välissä ihan suht järkeviä. Muutenkin joskus mukava selailla noita, aika lailla kaikenmoista härpätintä on myllyihin, esimerkiksi noita matriisilevyjä. Samoin teriä on eri designillä.

https://agrariagioiese.it/en/spare-parts-for-meat-mincers?page=2

Mutta löytyy noita Suomestakin.

Sopiiko kysyä minkä verran toimitukset maksoi? Näyttäs olevan aika selkeästi edullisempi mitä suomesta ostettuna.

Toinen kysymys että mikä tuollaisen hifistelijän mielipide leonardista on? Onko riittävän nopea ja riittävän hiljainen vai jauhatteko aina kaverin myllyllä?
_________________
Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kakskakkonen Niploymalli maksoi vuonna 2022 noin kolmesataa ja postikulut oli 50e. Noidenkin hinnat nousseet aika kiitettävästi tuolla.

Kaverin mylly on muistaakseni semmoinen KT tms iso kaupan mylly. Useimmiten jauhetaan sillä, niin ei tarvi ite pestä omaa myllyä Smile.

Peurat jauhan omalla myllyllä. Ei tuo myllytys näyttele kakskakkosella mitään roolia leikkuuhommassa enää. Käytännössähän mylly jauhaa nopeammin ku ehdit tunkea tavaraa siihen syöttöreikään.

Ja ihan hyvin pystyy kaverin kanssa juttelemaan, kun tuolla jauhaa.

Ennen olin eri liharyhmässä ja kaikki hirvet jauhettiin siinä tuolla. Yleensä mulle sanottiin, ettei tarvi tulla ite leikkuuseen kuhan saadaan sun mylly paikalle Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 08:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joskus aikoinaan otin tuolta mafiosoilta ”omat” terät firman myllyyn, kun noiden kanssa tuntui olevan jumppaa.

Silloin 3kpl leikkuuteriä, 4.5mm matriisilevy ja läpällä otettu 14mm matriisilevy tuli kotiin noin 60 eurolla. Joskin ilmoittivat, etteivät toimita noita 4e hiiliterästeriä, vaan tilalle tuli 1kpl INOX kaarevalapainen hifistely leikkuuterä.

Toin 14mm matriisilevy on sellainen, mitä pitäisi koittaa. Saisiko sillä oikeasti tehtyä hirvestä ja peurasta suoraan semmoista "wokkikarkeutta". En oo ihan varma, onko nämä oikeasti jotain esileikkuuteriä kahteen jauhatukseen vai jotain makkarahommaa varten.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17396
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 14:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kolmemillisiä näkyy olevan... Kolme selkeästi kulunutta ja yksi uudenkarhea.


-nykyäänkin näkyi kt-myllyissä oleman vakiona 3mm levy... Kyllä se pieneltä reijältä tuntuu kun oikein vertaa.


_________________
Varisjahdin veteraani...


Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 28.04.2025 14:20, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 21310
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.04.2025 14:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikä sulla on muuten Leonardissa "vakiolevyn" reikäkoko?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21  Seuraava
Sivu 19 Yht. 21

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com