Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 13.04.2005 22:17 Viestin aihe: |
|
|
Valmista tuli. 3 viikkoa roikkuivat. Tuli turhan suolaista. Se tuo hirvi imasee suolaa poroa helpommin.
Onpahan motiivi enemmälle juotavalle. Kämpällä ei sitten kuulu huuto: "- Äkkiä lissää viinaa tänne! Tämä mieshän seleviee kässiin!" _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 18.04.2005 21:44 Viestin aihe: |
|
|
Poron ja hirven sydäntä oli riippumassa. Suolaus tapahtui ihan silleen että lihoja saaviin ja merisuolaa väliin ja taas lihaa päälle. Kerroksittain.
Varmaan helmikuun alussa jo oli lihat riippumassa. Pääsiäisen seutuun olivat valmiit. Kyllähän se niin on että poron sydämmestä se paras tulee. Hirven ja naudan sydänkin ihan ok. Mutta sydäntä sen silti tulee olla.
se valkonen (jota tuolla kuvissakin oli) joka siihen tulee on suolaa, joka kuivuessa siihen on muodostunut.
Ja mitä tulee sellasen häkin rakentamiseen, niin itellä ainakin jos sitä läskiä(kuuta) jää lihoihin niin ainakin tiaiset on sitä käyny nokkimassa. Mutta kuivalihoistahan tulisikin se suurin osa kuusta ottaa pois. Ei oikeen tahdo lihakaan kuivua sen läskin alta. nojoo.
Jaa jos kävis pakkasesta palasen vuoltavaksi. Helevetin hyvää on!! _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 19.04.2005 20:38 Viestin aihe: |
|
|
Ilman muuta tali pitää vuolla pois. Ei pure suola läpi eikä kuiva.
Tuleehan sitä tiaisesta vähän lisäaromia.. Ei vaiteskaan, mutta muistan lapsuudesta tuolta 1950-luvulta, kun lihat pantiin yleensä tosi "myrkkysuolaan" ja avoimelle kattoparvalle tai jopa suoraan seinälle- mitä nyt vähän räystään alle- niin hankien vajotessa alkoi löytyä tiaisten, joskus kuukkelin ja tikankin raatoja lähimetsän reunasta.....
Kesäksi ne moni hautasi aittaan "kuiviin suoloihin", vaikka säilyyhän ne kummasti ilmankin. Suolassa ollutta palaa lyötiin reippaasti muutama kerta aitan nurkkaan, että enimmät suolat irtosi, tipautettiin monesti sellaisenaan reppuun ja miehet solalle.. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Petteri_N Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 19.04.2005 22:11 Viestin aihe: |
|
|
Juu, on kyllä tommonen miedosti suolattu enämpi meikäläisen mieleen. Liika meni suolaa ja maku häipyy suolan alla. Noh, ens vuonna uudestaan...
Oli muuten lihat viikonlopun autossa pienessä muovipussissa kun majavareissulla käytiin. Oli tarkoitus viedä kaverille, mutta unohtui. Mitä luulette, tuskin nuo on mikskään menny? _________________ Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Ari K Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Kes 2004 Viestejä: 170 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 19.04.2005 23:03 Viestin aihe: |
|
|
Syö Petteri pois vain, hyviä ne on. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 20.04.2005 08:06 Viestin aihe: |
|
|
Jos Petteri N sattui reippaat suolat, niin sitä varmemmin säilyy.
Niinkuin tuossa edellä kerroin pitivät ennen ruoka-aitan orressa kesälläkin.
Tavallisestihan niitä syötiin heinäntekoaikaan ja erityisesti olivat eväänä, kun oltiin viikkomoissa etäniityillä. Ja poromiehillä tietysti kesämerkinnässä ja syysetossakin, jos ei ollut kesken loppunut...
Kysyppä, kun siellä pohjosempana asut, joltain vanhemmalta äijiltä, mitä merkityksiä häneltä löytyy sanonnalle "niittyliha"! _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Petteri_N Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 20.04.2005 08:30 Viestin aihe: |
|
|
Heh, voin melkein arvata, että "niittylihalle" olisi kaksimielisempikin merkitys
Pitääpä ottaa tuossa jossain välissä noista jääkaappilihoista kuvia. Kuivavat kyllä tosia nopsasti siellä nuo mediumitkin vaikka pahviksi asti. Eipä tuo liikaa kuivaminenkaan enää hyväksi maulle ole. _________________ Meidän äiti tekee parempia lapsia kuin teidän äiti! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 20.04.2005 11:26 Viestin aihe: |
|
|
Petteri_N kirjoitti: | Juu, on kyllä tommonen miedosti suolattu enämpi meikäläisen mieleen. |
Aivan oikein! Pitäähän sitä lihaa pystyä ihan oikeasti syömään, eikä vain maistelemaan. Itse olen suolannut savustettavia ja kuivattavia lihoja yön yli suolaliemessä jonka suhde on 2l vettä ja 1dl karkeaa merisuolaa. Tulee noin 6-7% liemi ja riittää sopivasti pienehköille, alle kilon paloille. Isompia lihoja voi pitää sitten parikin yötä. Jos pitää miedosta suolasta, kannattaa lihan pinta huuhtaista nopeasti tai pyyhkiä paperilla ennen valmistusta.
Itselläni muuten onnistui tänä vuonna ensimmäistä kertaa tuo suolaus ihan nappiin. Pankaapa tuo liemen suola muistiin jos ette tykkää liian suolaisesta  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 20.04.2005 12:52 Viestin aihe: |
|
|
Ja minähän en kaksimielisyyksiä viljele
Sanonta liittyy syötäviin lihoihin tai paremminkin niiden hankintaan..
Ennen kuivasivat kokonaisia poron lapoja ja puolikas kylkiä.
Kuivattaminen kesti kauan eikä suolakaan aina niin tasaisesti sattunut. Syynä oli tietysti se, ettei pikku paloja myyty ja syöjiä oli useampi samalla eväsrepulla.
Minä ole pyrkinyt tuollaiseen päiväannoskokoon, eli 100-200 g kpl kuivattuna. Kuivaa nopeasti ja on helppo annostella. Tosin on herkkä ylikuivumiselle eli vaatii tarmokasta seurantaa.
äsken maistoin vähän isompaa palaa ja sepä ei niin suolaista ollutkaan kuin ensimmäinen pikkusipare. Eli keskimäärin on odotettavissa 40 vain kohtuullisesti janottavaa aamua ... _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 06.05.2005 19:20 Viestin aihe: |
|
|
No niin, tuli Vapun aikaan tehdyksi kolmen päivän hiihtelyreissu Koillismaalla. Kädet lakkasi vapisemasta eilen... "Vaaroissa" liki rikkumattomat hanget ja kuivalihaa meni 5 päivän edestä.
Jos kala on riistaruokaa, niin yksi resepti: Fileroi 300 g ahvenia, pyöritä korppujauho-suola-sitruunapippuri sekoituksessa ja paista Trangian teflon-pannussa voinokareen liukastamana miedolla lämmöllä 3 min puoleltaan. Kun paistos on jäähtynyt, tipauta pari tippaa 60 % anisviinaa/file ja pyöräytä niitä pannulla pari kierrosta. Länttää file ruisreikäleivän palalle (täälläpäin Jukolan leipä tai ohut orsileipä). Juomaa tarpeen mukaan, paljas vesi ei vie makua.
Sulje silmät, pure, niele ja ajattele sinisiä..
Toimituksen pitää tapahtua ulkona. Ravitsemuspaikan pitää olla infraltaan korkeintaan kiinteä laavu. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Wilson89 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Hei 2004 Viestejä: 46 Paikkakunta: Simo
|
Lähetetty: 30.06.2005 22:48 Viestin aihe: |
|
|
Tuota, kertokkaapa mulle mielipitteenne, onko kuivaliha suur-riistan yksinoikeus?
Siis että eikös se ole aivan mahollista että ku pamautan tuolta jäneksen, ni tehen siitä kuivalihhaa? _________________ Ei se ollu liian kaukana! |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 01.07.2005 16:40 Viestin aihe: |
|
|
Ei ole yksinoikeus. Voit tehdä mistä lihasta melkeimpä vaan. Lampaasta..jäniksestä jne. Eri asia onko ne niin hyviä kuin kuivattu poron sydän   _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 01.07.2005 19:14 Viestin aihe: ent.ap |
|
|
Kaverini pitää lampaasta tehtyä kuivalihavelliä parhaimpana, en ole vielä itte päässy maistamaan, mutta miksipä tuo valehtelis kun on muutakin kuivalihaa keitelly??
Niin, eikait se aina poroa tai hirveä tartte olla. _________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
pelimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tam 2005 Viestejä: 1216 Paikkakunta: Lapinlääni päästä päähän
|
Lähetetty: 06.07.2005 09:46 Viestin aihe: Re: ent.ap |
|
|
ent.ap kirjoitti: | Kaverini pitää lampaasta tehtyä kuivalihavelliä parhaimpana, en ole vielä itte päässy maistamaan, mutta miksipä tuo valehtelis kun on muutakin kuivalihaa keitelly??
Niin, eikait se aina poroa tai hirveä tartte olla. |
Olempa päässyt tuota keittoa maistamaan ja voin sanoa että hyvää oli.  _________________ Ei linna pelota, eikä huorat hurmaa.
https://imageshack.us/i/5fshesrfj |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Hadni Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Hel 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 07.02.2006 09:30 Viestin aihe: joko liha kuivuu? |
|
|
Oottako laittaneet vielä lihoja kuivumaan ja mitkä ovat teesit tällevuodelle.
Ajattelin itse kokeilla naudan sydäntä. Ennen ollu tapana laittaa hirven lihaa, mutta sain nyt niin edullisesti sydämiä, että kokeilen niitä.
Mitä kannattaa ottaa huomioon kun laittaa niitä normi lihan tilalle? Ilmeisesti pitää laittaa palat pienemmäksi, entä suolausajat?? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|