Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Valto. Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Kes 2014 Viestejä: 3127
|
Lähetetty: 14.05.2019 18:10 Viestin aihe: |
|
|
Itsellä on käytössä juuri tuo tyyli, että voi tehdä ihan mitä tahansa. Jos pitää nopeasti ja helposti saada maha täyteen, niin silloin nuo kaupan valmiit lihat, makkarat jne. ovat aivan tarkoitukseen sopivia. Niitäkin kyllä tulee usein ostettua vähän sellaisella kokeilumielellä, eli harvoin tulee kopattua samaa pakettia, vaan aina joku uusi maku jos vaan löytyy. Samoin noissa riistalihojen valmistuksessa. Juuri äskettäin nousin pöydästä, kun tuli testattua miten hirvenlihasta onnistuu tuollainen pulled pork tyylinen eväs. Haudutuspadassa oli lihat muhimassa päivän, repiminen, reilusti bbq soosia lihojen ja haudutusliemen kanssa sekaisin ja keittelin ylimääräiset nesteet pois. Tuota sitten sämpylän väliin salaatin kanssa ja jopa oli maukkaita purilaisia. Tässä viikon sisällä on tullut pyöriteltyä myös kauriin paistia grillivartaassa omatekemällä marinaadi soossilla valeltuna ja savulastujen avustamana, metson täkistä paistoin pihvit varsin erikoisella mausteseoksella kuivamarinoituna ja lopuista lihoista tein teeren avustamana kermakastikkeen suklaalla höystettynä. Harvoin tulee katsottua mitään ohjeita, vaan aina vähän fiiliksen mukaan kokeilee ja katsoo mitä sattuu tulemaan. Osa on varsin tiukkoja, ettei riistalihan valmistukseen saisi käyttää kuin voita, kermaa, suolaa ja pippuria, mutta itse tykkään kokeilla erilaisia variaatioita. Tykkään myös lihan mausta sellaisenaan ja joskus pelkkä suola ja pippuri toimii loistavasti. Mutta toisinaan on myös mukava kokeilla jotain uutta. Tykkään toisaalta myös mausteisista eväistä, joten erilaiset yrtit, chilit, sipulit jne. tuovat mukavaa vaihtelua ruokaan. Nyt olen viime aikoina käyttänyt varsin ahkerasti noita lidlistä ostettuja myllyjä. Niissä on savuista suolaa ja savuista pippuria. Kiva pieni vivahde normaaliin verrattuna noissakin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 14.05.2019 19:42 Viestin aihe: |
|
|
Pallohiiligrillin ehkä suurin ongelma omalla pihalla on tuo "sytytys".
Eli kun on postimerkin kokoinen takapiha ja kämpässä koneellinen ilmanvaihto, niin piippusytyttimelläkin kun vetää briketit tulille, niin sopivalla tuulella sisällä on melkoiset käryt. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Jaatinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2017 Viestejä: 1003
|
Lähetetty: 18.05.2019 22:59 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Pallohiiligrillin ehkä suurin ongelma omalla pihalla on tuo "sytytys".
Eli kun on postimerkin kokoinen takapiha ja kämpässä koneellinen ilmanvaihto, niin piippusytyttimelläkin kun vetää briketit tulille, niin sopivalla tuulella sisällä on melkoiset käryt. |
Tänään juuri oli naapuriystävällinen päivä, ja käytinkin sen takia hiiliä. Ei savuta piipussa juuri lainkaan.
Pakko kommentoida tuohon jälkeen paiston suolaamiseen ja maustamiseen, että itse tulee rillailtua pitkää kypsennystä vaativia lihoja enimmäkseen, niin aika höpöhommaa että se suolaaminen ja maustaminen sen lihan kuivaisi.
Vähän sama kuin tämä "pinnat kiinni" juttu.
Nopsissa paistoissa yleensä taas maustamisen ja paistamisen välinen ero on niin lyhyt, että aika sankari jos suolalla saa imettyä kaiken nesteen biffistä. Mutta makuero on huima, kun suolan makua on muuallakin kuin pelkästään pinnassa.
Käytän kyllä itsekin molempia metodeja. Mehevyyteen se ei vaikuta, mutta makuun kyllä. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Quad vadis Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2011 Viestejä: 2629
|
Lähetetty: 19.05.2019 10:56 Viestin aihe: |
|
|
Mää olen niipalkauhhiast funteerannu aina sitä kui se liha pitää otta pöydäl lämpee ennen paistamista?
Ei se lämpötilaero lihassa ole kovin valtava 300-asteisessa rillissä, jos lihan pinta on +10 tai -10. Sitä paitti se voi pilaanttu sii huoneenlämmös nopsa (kysy vaikka Ruokavirastosta tai THL)
Iha yhtälailla se kuivaa, oli sula tai jääsä Ja kun laittaa vieläsuolat jäiseen pintaa, nii sulaa nopeemmin-> mehukkaampi lopputulos  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Jaatinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2017 Viestejä: 1003
|
Lähetetty: 24.05.2019 22:13 Viestin aihe: |
|
|
Se lämpötilaero on merkittävä kun paistat esim biffiä, jonka sislämmöksi tahdot 55 astetta. Silloinpa sillä 10 asteen erolla on suuri vaikutus. Lämpötilaero pinnan ja sisuksen välillä tulee liian suureksi ja lopputulos on sellaista S-ryhmän ravintoloiden pihviä.
Paistit sitten erikseen. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 04.07.2019 14:08 Viestin aihe: |
|
|
Voivoi. Grilli meni uusiksi, pohja ihan mätä. peltimaakari ottaas muutaman kympin(rosteri) ja polttimot uudet ni oltaas jo 100€ liki (kestääkö sivut?), ei maksa vaivaa, uutta kehiin. Jos se taas sen 4v menis tai jos pohja olis vähä vahvempi. Edellinen grilli kesti yli 10v ja 2 kertaa ritilät ja kerran polttimet uusiksi, runko menny miksikään vaikka oli suoraan lumessa ja sateessa. Jätin sen muiden harmiks kun en viittiny muutossa sitä raahata. ostin tuon raadon ja sehän se onkin, vaikka on katoksen suojassa, ihan mätä. jos uus sen 4v kestääs taas tuolla rahalla. Ottaas ritilät/parilat taltee, ne oo miksikää menny. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 12:41 Viestin aihe: |
|
|
Onko jollakulla kokemusta näistä ”halvoista pöytämallin kaasugrilleistä”. Eli tekeekö mitään, vaiko kuumeneeko grillaaja enemmän kuin grilli.
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/951920/Mustang-Amarillo-kaasugrilli
Itellä on kaikenmoisia grillejä ja ei viitsisi tuota samaa linjaa lisätä, kun tarvetta olisi kompaktin kokoiselle, lähinnä 1…2 hengen kokkailuun tarkoitetulle ja ehkäkenties joskus autonperään nakattavalle grillille. Mutta onko noilla oikeasti käyttöarvoa.
Lähinnähän hakusessa olisi kesäkeittiön pöydälle tuleva kaasukäyttöinen grilli, jonka vaatima varastointila olisi maltillinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 6766 Paikkakunta: 06/09
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 12:57 Viestin aihe: |
|
|
Mulla on jo kaksi Weberin Q-kaasugrilliä, niin voisi koittaa jotain muutakin. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 28.04.2025 12:59 Viestin aihe: |
|
|
Tumpeelo kirjoitti: |
On kaasugrillejä ja sitten on Weber. |
Kyllähän se näin on. Eilen venähti mönkijäreissu pojan kanssa pitkäksi ja sitten tultiin melko nälissään kotio.
Siinä hetken mietin, että miten nopeiten jotain lämmintä syötävää. Makkaraa grilliin.
Syksyllä lumen alle unohdettu 12 vuotta vanha Weber ei vaatinut kuin kaasuhanan auki ja napista tulille:
Mitä noita Mustangeja porukoilla ollut, niin se on 2-3 vuotta ja ruostuneet käyttökelvottomiksi.
Jos nyt sitten verrataan noita Lahtisen ja Tumpeelon linkittämiä kamppeita, niin 12 vuoden päästä
molemmilla lämpiää makkarat, mutta Lahtisella on neljäs uuni menossa. Rahaa mennyt sama määrä.
Se on lähinnä miten asiaa haluaa ajatella, kumpi parempi.
Onhan siinäkin oma viehätyksensä, kun pääsee neljä kertaa viemään vanhan kaatopaikalle ja kasaamaan uuden. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10629 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 28.04.2025 13:05 Viestin aihe: |
|
|
Ei aivan huonolta vaikuta. Kaksi poltinta on aina parempi kuin yksi.
Kohta kuulemme käyttökokemuksia ja miksi se on maailman paras vähintään hinta-laatusuhteeltaan  _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.04.2025 13:20 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Ei aivan huonolta vaikuta. Kaksi poltinta on aina parempi kuin yksi.
Kohta kuulemme käyttökokemuksia ja miksi se on maailman paras vähintään hinta-laatusuhteeltaan  |
Kyllähän toi Weber kiinnostaa. Ainakin noissa omissa Q-malleissa on selkeä plussa ”alumiininen ruostumaton kuuppa” ja RST poltin. Samoin ritilät on todella laadukasta rautaa. Ja toi alumiinifolikippa rasva-astiana toimii hyvin. Ainakin omassa käyttömallissa on ihan hyvä olla se valuma-astia…
Se mikä pikkuwebereissä on, että yksipolttimisista malleista on tullut aika kitkerää kommenttia joiltain, noin niin kuin kokkailumielessä. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Gerberos Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Syy 2008 Viestejä: 3846 Paikkakunta: E-savo
|
Lähetetty: 28.04.2025 14:31 Viestin aihe: |
|
|
Hah, mulla lähti eilen vissiin kaheksas tai yheksäs kesä jollain honkkarista ostetulla grillillä missä kolme poltinta ja sivupoltin. Väri on vähän haalistunut, rasvapelti paksusti ruosteessa. Ainoa mikä on puhki, on nuo lämmön jakopellit tai mitä ne on polttimien päällä. Piezotkin toimii. Taivasalla kesät ja talvet vanhassa sikalassa(puutarhavaja). Keväällä pesen painepesurilla talvenaikana ritilöihin ja parillaan homehtuneet rasvat pois ja taas mennään. Ei mitään huoltoa. Painoventtiilistä yks kuula vittuilee ja venttiili on varuiks pienellä liinalla painettu että pysyy pohjassa. Muuta vikaa ei ole vielä ollut. Ei tuo nyt millään hc käytöllä ole ollut, mutta sään armoilla ja kyllä siinä kumminkin kesäaikaan kymmeniä käyttökertoja tulee. Kolme pakettia on meillä pienin kyrsämäärä mikä kerralla tehään ja usein pihvit ja muut kanssa. Seuraava vois olla vähän vielä isompi rosterinen, niin ei tuo väri menis, tai sit joku tommonen weberi näyttää melko siistiltä näköjään vieläkin. Väistämättä tuosta aika jättää jonkun kesän sisällä, mutta hyvin on palvellut tuommoiseksi halpis kräpsyksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Patruuna Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Mar 2022 Viestejä: 3872 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 28.04.2025 16:13 Viestin aihe: |
|
|
Itse en jaksa nuiden kaasugrillien kanssa pelata. Hiiligrilli niin helppo.
Viime viikolla taisin laittaa ruuat grillissä 4 päivänä. Nyt ajattelin hampurilaiset paistaa. Oikeastaan syystä ettei kaupasta löytynyt jauhelihaa niin kokolihat kätevä laittaa grillissä. Jopa kanankoivista tulee hyvää. Ja onhan nämä hiilellä pelaavat helppoja. Ei tarvi koko ajan kytätä milloin rasvapelti syttynyt tuleen ja lihat liekitetty. Tuollainen iso pötky mitä 1,5 tuntia grillasin niin pari kertaa kävin katsoon.
Huolloksi riittää että ritilän harjaa. Tuhkat nakkaa välillä pois.
 |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|