Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 24.08.2013 08:33 Viestin aihe: |
|
|
Nooh, katellaan nyt kuitenkin vielä, monesti on meinannut talvi tosissaan yllättää ennenkuin kameli on pihassa  |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Ark Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2010 Viestejä: 206
|
Lähetetty: 16.02.2016 23:35 Viestin aihe: |
|
|
Tämä asia tuli uudestaan mieleen kun mittailin jääkaapin lämpötilaa. Näyttää olevan alatasolla 4-5 asteen välissä, mieluusti näkisin että ois jossain 0-2 asteen välillä jotta voisi paremmin mielin kypsytellä pitempään ja ehkäpä kokeilla märän raakakypsytyksen(vakuumissa) lisäksi kuivaa kypsytystä eli lihat ritilälle tai roikkumaan orteen paljaaltaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beef_aging#Dry-aged_beef
Siinä ja tässä soveltuuko kuivamenetelmä muulle kuin rasvaisemmalle lihalle, mutta eipä siinä paljoa häviä jos kerran kokeilee.
Onko kukaan keksinyt jotain hienoa budjettiratkaisua vai pitääkö hommata jostain ohjain jolla saa säädeltyä lämpötilaa halutusti? |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2921
|
Lähetetty: 17.02.2016 08:44 Viestin aihe: |
|
|
Ark kirjoitti: | Tämä asia tuli uudestaan mieleen kun mittailin jääkaapin lämpötilaa. Näyttää olevan alatasolla 4-5 asteen välissä, mieluusti näkisin että ois jossain 0-2 asteen välillä jotta voisi paremmin mielin kypsytellä pitempään ja ehkäpä kokeilla märän raakakypsytyksen(vakuumissa) lisäksi kuivaa kypsytystä eli lihat ritilälle tai roikkumaan orteen paljaaltaan.
https://en.wikipedia.org/wiki/Beef_aging#Dry-aged_beef
Siinä ja tässä soveltuuko kuivamenetelmä muulle kuin rasvaisemmalle lihalle, mutta eipä siinä paljoa häviä jos kerran kokeilee.
Onko kukaan keksinyt jotain hienoa budjettiratkaisua vai pitääkö hommata jostain ohjain jolla saa säädeltyä lämpötilaa halutusti? |
Jouduttiin hommaamaan ylimääräinen jääkaappi kilpikonnien horrostamiseen (no kyllä ne mun kaljatkin siellä horrostaa).
Lämpötilavaihtelu ei saanut olla suurta, eikä varsinkaan päästä missään vaiheessa pakkaselle. Ennen kuin ruttunaamat sinne laitetettiin pariksi kuukaudeksi koisimaan (isompina ovat sitten 4-5 kin kuukautta) kokeilemille miten lämpötila pysyy. Vaihtelua oli kyllä yllättävän paljon ja vähän liian pienellä säädöllä kävi pakkasellakin. Myös lämpötila eri osissa kaappia vaihteli suuresti.
Vaikka kysessä oli ns. edullisempi kaappi, niin ymmärsin myyjän puheesta että ei ne paremmatkaan kaapitkaan paljon tasaisempia ole. Itse asiassa tämä nyt ostettu malli oli saanut kiitosta tasaisesta lämpötilasta.
Ehdotin vaimolle että ladataan kaappi täyteen massaa, sanotaan nyt vaikka kaljaa, ja kokeillaan pysyykö paremmpin tasaisena, voi olla että olisi pysynytkin.
Itse haluaisin kokeilla tehdä ns. ilmakuivattua kinkkua, vaikka hirvestä. Olen kuullut että on niin vaikea ja pitkä prosessi että ei maksa vaivaa.
Aikoinaan kun yritin keksiä miten saisi varsinkin alkusyksystä lihat viileään riippumaan, mietin että voisiko maalämmön viileän kierron putkia käyttää tähän. Jos vaikka semmosen vähän jaakaappia pienemmän, vaikka styroksilla eristetyn boxin rakentaisi tulo ja paluuputkien ympärille niin luulisi niiden vähän viilentävän. Olisi vaan jo rakennusvaiheessa pitänyt miettiä homma, koska jälkikäteen asennus on aika vaikeaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 19.02.2016 23:11 Viestin aihe: |
|
|
KHaivula kirjoitti: |
Vaikka kysessä oli ns. edullisempi kaappi, niin ymmärsin myyjän puheesta että ei ne paremmatkaan kaapitkaan paljon tasaisempia ole. Itse asiassa tämä nyt ostettu malli oli saanut kiitosta tasaisesta lämpötilasta.
|
Varmasti näin. Joissain kalliimmissa malleissahan on kyllä noita 0-aste laatikoita/osastoja joissa saa lihat periaatteessa säilymään aika pitkään.
Mutta tollaisessa pidemmissä kypsytyksissä nousee kyllä hygieniavaatimukset aivan eri tasolle. Joten varsinkin riistan kohdalla pitää kyllä koko ketju laukauksesta jääkaappiin olla todella hyvässä mallissa jottei lopputuote ole sitä itseään. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|